Zie jij soms de wenkbrauwen omhoog gaan? Hoor je de deelnemers zuchten bij een herhalingsoefening? Even doorzetten; het is voor een goed doel. Oefening baart immers kunst. Het herhalen van informatie vergroot het leereffect. Vanzelfsprekend en niets nieuws onder de zon. Maar er zijn twee hele belangrijke voorwaarden; want de vorm en het moment van deze herhaling maken alle verschil! En daar lijken we bij de trainingen die we geregeld geven of volgen onvoldoende rekening mee te houden.
FOLIO: Fear Of Leaving Information Out
Omdat er ‘ook nog gewoon gewerkt moet worden’ worden trainingen vaak in een middag, dag of ‘met geluk’ in een meerdaagse gegeven. Hierdoor moeten we ontzettend veel stof in die ene middag of dag stoppen. En daarin gaan we soms net te ver. De drijfveer om zo volledig en compleet mogelijk te willen zijn. We hebben het zelf maar even Fear Of Leaving Information Out genoemd: FOLIO. Er zijn maar weinig trainingen die we verspreid over 10 of 30 dagen met meerdere contactmomenten volgen. En met name deze twee zaken, de hoeveelheid informatie en het gebrek aan tijd en herhaling, gaat ons bij het échte leren parten spelen.
Juist de herhaling draagt bij aan het eigen maken en het vastleggen in het lange termijn geheugen. Dat is niets nieuws. Maar de wijze, en met name de periode waarin deze herhalingen plaatsvinden is van cruciaal belang om maximaal resultaat te behalen met een training of leertraject. Omdat we vaak maar beperkt de tijd hebben en de volgende dag weer aan het werk moeten, moet zoveel mogelijk tijdens dat ene trainings- of coachingsmoment plaatsvinden.
De kracht van herhaling
Onderzoek laat zien dat (onder andere) het herhalen van informatie essentieel is om deze langer te onthouden. En er blijkt een groot verschil tussen herhalen in een kort tijdsbestek en herhalingen over een langere periode. Dat pleit er voor om een training op te knippen of in ieder geval in delen te herhalen. De vraag aan jou als trainer is dan ook: op welke manier zou je je training kleiner kunnen maken? Hoe zou je de kern in ‘herhalingen’ kunnen uitsmeren over een langere periode?
Dat dit chunken voor een groter leereffect zorgt weten we al langer. Het gespreid herhalen leidt echter ook tot een groter leereffect. Zeker wanneer het nieuwe informatie betreft. Betreft het informatie waar we al wat bekendheid mee hebben? Dan kunnen de periodes tussen de herhalingen korter zijn. Plan de herhaling van informatie vooral kort na het eerste inprenten, daarna worden de herhalingen steeds verder in de tijd gespreid.
Leren kun je automatiseren
Er zijn allerlei werkvormen, oefeningen, ouderwets huiswerk dat je mee kunt geven om het herhalen van informatie en het eigen maken te ondersteunen. Maar hoe borg je dat? Hoe weet je zeker dat er voldoende tijd zit tussen de herhalingen? Hoe weet je zeker dat deelnemers daadwerkelijk hun oefeningen netjes maken? Dat zijn zaken die je efficiënt kunt automatiseren.
Een leeroplossing kan hierin zeker vier belangrijke voordelen bieden. Maak gebruik van een leeroplossing die:
- Herhaling van informatie (geautomatiseerd) mogelijk maakt; al dan niet op basis van gebruikersgedrag.
- Leren behapbaar maakt; liever iedere dag 1% ontwikkelen dan één dag in het jaar stampen.
- Je in staat stelt op individueel niveau te monitoren;
- Laat deelnemers de voortgang en/of discussie hierover met elkaar delen. De prikkel die hiervan uitgaat kan net het duwtje in de rug zijn om te blijven leren en kan het leereffect vergroten.
Hoe breng jij dit in de praktijk? Hoe zorg jij er voor dat je training niet vergeten wordt? Kun jij ondersteuning gebruiken bij het aanpakken van FOLIO?
Houd ook het volgende artikel in de gaten. Daarin benadrukken we juist ook het belang van niets doen om optimaal te leren en nieuwe inzichten te verwerven.
Wil jij vaker artikelen over (slim) leren, blended training en het optimaal inrichten van je training of coachingstraject ontvangen?
Laat dan hieronder je e-mailadres achter.
Leer resultaat met Weflect.
Weflect is de mobiele leeromgeving die het resultaat van jouw training en coaching vergroot. Het maakt de voortgang van deelnemers zichtbaar en maakt laagdrempelig, herhaald leren mogelijk. Zo weet je zeker dat je deelnemers niets vergeten.
Lees ook eens..
Leren (door) niets te doen
Dagdromen, een ommetje maken, even naar het toilet. Je zou het vaker moet doen en je werkgever of …
Heb jij als trainer of coach last van FOLIO?
Zie jij soms de wenkbrauwen omhoog gaan? Hoor je de deelnemers zuchten bij een herhalingsoefening? Even doorzetten; het …