Weflect

Waarom ze jouw training na een maand vergeten zijn.

De meeste zakelijke trainers en coaches verstaan hun vak. De training heeft een duidelijk leerdoel; ze kennen het startniveau van hun deelnemers en weten te boeien met een goede mix van vakinhoud, voorbeelden en werkvormen. Tijdens de training weten de meeste trainers de aandacht van hun trainers dan ook goed vast te houden. Toch hebben veel trainingen maar beperkt effect. Want wat gebeurt er na je training?

Where the magic happens; de bovenkamer
Zeer terecht besteden trainers en coaches veel aandacht aan de momenten waarop ze face-to-face contact hebben met hun deelnemers en coachees. Logisch: het is het moment waarop je de grootste overdracht van kennis en ervaring kunt laten plaatsvinden. Maar wat gebeurt er op het moment dat jouw deelnemer of coachee in de auto stapt? De eerste berichtjes komen weer binnen, de hond moet uitgelaten worden en de dagelijkse vragen van de werkvloer stromen via de mail weer binnen. Met een beetje pech verdwijnt je werkblad, oefening of aantekening onderop de stapel om nooit meer bovenaan te raken, óf pas de avond voordat de vervolgtraining plaatsvindt. En dat is zonde. De overdracht heeft dan plaatsgevonden, maar de verhuizing naar het lange termijngeheugen nog niet.

Welke 20% van jouw training mag absoluut niet vergeten worden?
Onderzoek laat zien dat er een zogenaamde ‘vergeetcurve’ bestaat. Dit is de mate waarin we over tijd het geleerde tijdens een training, coaching of kennisoverdracht weer vergeten. Deze vergeetcurve (allereerst onderzocht door Ebbinghaus) laat zien dat we in sommige gevallen binnen één dag tot wel 50% van het geleerde alweer vergeten zijn en tot zelfs 80% binnen 30 dagen. Dat is pijnlijk wanneer we weten dat we met zijn allen jaarlijks ruim 360 miljard dollar besteden aan zakelijke trainingen en opleidingen. Geef je een terugkerende training? Weten jouw deelnemers überhaupt nog wat je 30 dagen geleden aangeboden hebt? De afhakers zitten dan ook niet in jouw training, maar ontstaan vanzelf na je training door onvoldoende herhaling van de belangrijke onderdelen.

Wil jij voorkomen dat ze je training na een maand weer vergeten zijn?
Er zijn een aantal factoren van invloed op de snelheid waarmee we informatie weer vergeten of juist onthouden. Stress en slaap zijn daar ook onderdeel van en zijn als trainer moeilijker te beïnvloeden. Maar wat kun je precies doen om de impact van jouw training en coaching te vergroten? Hieronder noemen we drie eenvoudige tips. In een volgend artikel gaan we dieper op de uitwerking van deze tips in.

  • Herhaal.
    Het lijkt een open deur: maar het onderzoek van Ebbinghaus laat ook zien dat het herhalen van informatie een belangrijke bijdrage aan het onthouden ervan levert. Zeker wanneer er bepaalde ruimte tussen deze momenten van herhaling zit vergeten we minder; zogenoemde gespreide herhaling.
  • Variëer in (informatie)vorm
    Het variëren in de vorm waarin informatie gepresenteerd wordt draagt bij aan de verwerking. Wissel af in tekst, beeld (video/foto) en bijvoorbeeld audio voor een groter leereffect. Ondanks dat mensen wel voorkeuren hebben voor leerstijl (bijvoorbeeld meer visueel, auditief, etcetera) levert onderzoek daarvoor geen bewijs te hebben. Makkelijker kunnen we het dus niet maken, maar wel leuker.
  • Maak het relevant.
    Dat wat we leren, belangrijk vinden en kunnen verbinden met onze eigen situatie onthouden we beter. Welke handvatten, vragen of werkvormen biedt je aan je deelnemers en coachees aan om de vertaling naar zijn of haar (werk)situatie te maken?

 


* Ebbinghaus forgetting curve
* Over (subjectieve) voorkeuren voor leerstijlen

Wil jij vaker artikelen over (slim) leren, blended training en het optimaal inrichten van je training of coachingstraject ontvangen?
Laat dan hieronder je e-mailadres achter.

Leer resultaat met Weflect.

Weflect is de mobiele leeromgeving die het resultaat van jouw training en coaching vergroot. Het maakt de voortgang van deelnemers zichtbaar en maakt laagdrempelig, herhaald leren mogelijk. Zo weet je zeker dat je deelnemers niets vergeten.

Lees ook eens..